Jdi na obsah Jdi na menu

Přítel Jan Machač osmdesátiletý

3. 1. 2017

dscn2161.jpg

Je 29. prosince a zvoní telefon. Domluva byla rychlá. Předseda klubu Jiří Vacek se svoji manželkou mne vyzvedli a vyjeli jsme směr Rakvice, kde bydlí náš oslavenec. Přesně před osmdesáti lety si rodiče jednoho z předních chovatelů českých strakáčů, Jana Machače, nadělili ten nejhezčí vánoční dárek. Ten díky tomu na Štědrý den slaví nejen Ježíška, ale také narozeniny.

Organizovaným chovatelem se stal v roce 1962, kdy si do svého chovu pořídil i ČS. To proto, že nechtěl jen tak nějaké obyčejné plemeno. Od roku 1968 je členem klubu. Rovněž je dlouholetým majitelem P chovu, který má na svůj chov uznaný od roku 1973 a jako jediný člen klubu jej vlastní nepřetržitě až do dnes. Se svými ČS se pravidelně zúčastňuje výstav – od místních v širokém okolí až po výstavu národní.

Po předání malé pozornosti jsme strávili příjemné chvíle ve společnosti př. Machače a poslouchali jeho vzpomínky. Nejvíce nás zaujala ta, kdy v jeden den obeslal tři výstavy. Na všechny odvezl zvířata na svém motocyklu, po výstavě je zase svážel domů. Co mu to jen zabralo času…

Jeho další srdeční záležitostí je chov holubů, které má od útlého mládí. Učarovali mu moravští pštrosi, které chová ve třech varietách. Významně se podílel na vyšlechtění MP černých bělopruhých.

Chovatelská a životní aktivita v jeho věku je úžasná. Jeho temperament bychom mu mohli závidět, chovatelskou vytrvalostí a oddaností je pro nás ostatní příkladem.

Tak Jendo, ještě jednou vše nejlepší, hodně zdraví a ještě spousty pěkných odchovů v dalších letech!

 

Jan Lachký, Jiří Vacek

dscn2162.jpg

dscn2165.jpg

dscn2168.jpg

dscn2169.jpg

dscn2173.jpg

dscn2177.jpg