Jdi na obsah Jdi na menu

Aktuální standard ČS platný od června 2020

27. 11. 2020


Od 20.6.2020 platí, že všechna plemena králíků budou posuzována dle nového Vzorníku plemen králíků 2020 autora MVDr. Vlastimila Šimka Ph.D a kolektivu. Doslovné znění aktualizovaného standardu ČS uvádíme níže. Aktualizace standardu ČS vychází nejen z požadavků klubu, ale také z koncepce nově vydaného vzorníku.

 

Krátký komentář k jednotlivým změnám oproti původnímu standardu najdete níže, pod novým standardem ČS.

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------
 

ČESKÝ STRAKÁČ (ČS)

Vznik, historie a rozšíření plemene

ČS náleží k našim starým původním plemenům. Vznikl z původních strakatých stájových králíků popisovaných na území dnešní ČR již v 19. století. Značnou zásluhu na propagaci ČS měl J.V.Kálal. ČS byl uznám již v 1. návrhu českého vzorníku (1907). Český strakáč byl vystavován českými chovateli také na světové výstavě v Lipsku (1936). Čeští chovatelé jsou známí vyšlechtěním a chovem značného množství barevných rázů plemene – za nejoblíbenější však jsou považováni ČS černí. Plemeno náleží k běžným plemenům a je zařazeno v tzv. genetických zdrojích ČR.

Uznané barevné rázy:

V rámci barvy kresby jsou uznány barevné rázy: divoce zbarvený, divoce zbarvený ohnivý, železitý, divoce modrý, divoce havanovitý, černý, modrý, havanovitý, marburský, rys, žlutý, červený, činčilový, činčilový modrý, durynský, izabelový, luštič, zemplínský, pastelový a dále tříbarevný (černožlutý ČS čž, modrožlutý ČS mž, havanovitěžlutý ČS havž a marburskožlutý ČS maž).

Bodovací stupnice

Pozice

Body

1. Hmotnost 

10

2. Tvar

20

3. Typ 

20

4. Srst 

15

5. Kresba

20

6. Barva bílého podkladu, kresby, podsady, očí a drápů

10

7. Péče, zdraví, kondice

5

Celkem 

100

 

Pozice 1. - Hmotnost

 

Hmotnost mláďat:

měsíc

1.

2.

3.

4.

5.

6.

7.

8.

kg

0,6

1,2

1,6

2,0

2,5

2,9

3,2

3,4

Hmotnost dospělých králíků:

3,00 - 3,19 kg

3,20 - 3,39 kg

3,40 - 4,00 kg

8 bodů

9 bodů

10 bodů

 

Pozice 2. - Tvar

viz. všeobecná část

Pozice 3. - Typ

Tělo je mírně zavalité, válcovité, se širokou hrudní i pánevní partií. Postoj je polovysoký, na silných, vzpřímených, zeširoka postavených hrudních končetinách. Hlava je kulatá, široká v čele i nose. Hlava králic má jemnější stavbu. Krk je silný, krátký, neznatelný. Uši jsou pevné struktury, se silným základem, u sebe nesené, dobře osrstěné, lžičkovitě otevřené, na koncích zaoblené, s délkou 10,0 – 11,0 cm.

Pozice 4. - Srst

Srst je hustá v podsadě, se stejnoměrnými výraznými pesíky. Délka krycí srsti je přibližně 2,5 cm.

Pozice 5. - Kresba

Jde o pravidelný typ kresby podložený tzv. anglickou strakatostí. Kresba se skládá z kresby hlavy a kresby těla. Kresbu hlavy tvoří nosní kresba (tzv. motýlek), skráňové skvrny, oční kroužky a zabarvené uši. Motýlek se skládá ze dvou symetrických skvrn, tzv. křídel, rozložených po obou stranách nozder a horních pysků, zasahujících obrubu spodního pysku. Křídla se uprostřed nosu spojují a tvoří zaokrouhlený výběžek, tzv. trn. Oční kroužky jsou stejnoměrné, dobře uzavřené, přiměřeně široké. Skráňové skvrny jsou situovány pod očními kroužky, na každé straně je jedna skráňová skvrna, která nesmí splývat s očním kroužkem či motýlkem. Kruhovitému tvaru skráňových skvrn dáváme přednost před oválným tvarem. Uši jsou zcela zbarvené s ostrým ohraničením na čele – u kořenů uší. Kresba těla se skládá z tzv. úhoře a boční kresby. Úhořem rozumíme souvislý, stejnoměrný (1,5 – 3 cm široký) barevný prh táhnoucí se od zátylku po kořen pírka, který kopíruje průběh páteře králíka. Svrchní část pírka je rovněž celistvě zbarvena, bez bílých chlupů. Boční kresba je tvořena skvrnami kruhovitého tvaru umístěnými po obou stranách boční partie těla. Skvrny boční kresby (4 – 6 skvrn v každé boční kresbě) mají být symetricky rozložené, nemají se dotýkat navzájem sebe anebo úhoře. Případné skvrnky na břiše, nášlapné ploše pánevních končetin, patách, ale i skvrny přecházející ze spodiny na bok se nepovažují za skvrny boční kresby a nejsou vadou.

Pozice 6. - Barva bílého podkladu, kresby, podsady, očí a drápů

Podkladová barva je vždy čistě bílá, a to jak v krycí barvě, tak i v podsadě. Drápy jsou vždy bíle. Barva kresby odpovídá barevnému rázu. Požadavky na barvu kresby vč. její podsady a barva očí vycházejí ze standardu konkrétní základní barvy ve Všeobecné části.

Pozice 7. - Péče, zdraví, kondice

Viz Všeobecná část.


 

Přípustné vady

Pozice 1.

Viz stupnice hmotnosti.

Pozice 2.

Viz Všeobecná část.

Pozice 3.

Viz Všeobecná část a dále: mírné odchylky od předepsaného typu těla a hlavy, slabší zavalitost, slabší (tenčí) končetiny, slabší struktura uší, mírné odchylky od stanovené délky uší.

Pozice 4.

Viz Všeobecná část a dále: řidší srst, méně pružná srst, měkké a méně výrazné pesíky, hrubší srst, menší odchylky od stanovené délky srsti.

Pozice 5.

Mírné odchylky od velikosti a tvaru trnu (příliš malý, příliš velký, nízký, šikmý), nežádoucí malé skvrnky na hlavě, nepravidelné křídlo motýlku, tzv. nedovřený motýlek, nestejnoměrné oční kroužky, širší anebo užší oční kroužky, nestejnoměrné větší anebo menší skráňové skvrny, méně ostré ohraničení kresby uší u kořene, nestejnoměrný anebo zoubkovaný úhor, širší anebo užší úhoř, celkově hrubší anebo jemnější kresba hlavy anebo těla, prokvetlé pírko, přidružené skvrny k úhoři, slabší anebo bohatší boční kresba, mírně slitá boční kresba, nesymetrická boční kresba na obou stranách, 1 až 3 nežádoucí skvrny v přední partii na povrchu těla, na prsou a na hrudních končetinách, mírné odchylky od stanovené velikosti kresebných znaků a počtu bočních skvrn.

Pozice 6.

Mírné jinobarevné odchylky od čistě bílé podkladové barvy krycí srsti či podsady v těchto místech, ojedinělé bílé chlupy v kresbě, méně výrazná barva kresby, bílá skvrna u kořene uší či na povrchu pírka anebo ve skvrně boční kresby, růžový rozštěp horního pysku, 1 pigmentovaný dráp, bílé vousy. Obecné přípustné vady barvy kresby a podsady v těchto místech a barvy očí vycházejí ze standardu konkrétní základní barvy.

Pozice 7.

Viz Všeobecná část


 

Nepřípustné vady

Pozice 1.

Hmotnost nižší ne 3,00 kg anebo vyšší než 4,00 kg (výluka).

Pozice 2.

Viz Všeobecná část.

Pozice 3.

Viz Všeobecná část a dále: výrazně dlouhé a úzké tělo, uši kratší než 9,0 cm, uši delší než 12,5 cm, výrazně úzká a špičatá hlava (vždy výluka).

Pozice 4.

Viz Všeobecná část a dále: srst téměř bez podsady nebo téměř bez pesíků, výrazné odchylky od stanovené délky srsti (vždy výluka).

Pozice 5.

Chybějící jakýkoliv kresebný znak, neúplný motýlek, vzájemné spojení jakýchkoliv kresebných znaků na hlavě vč. uší, neuzavřený oční kroužek, úplné zabarvení celého spodního pysku, jakékoliv přerušení úhoře či pírka, úplné splynutí boční kresby s úhořem připomínající plášťovou kresbu (vždy výluka). Méně než 3 skvrny na jedné nebo obou stranách boční kresby, více než 3 skvrny v přední partii těla (vždy neklasifikován).

Pozice 6.

Výrazné jinobarevné odchylky od čistě bílé podkladové barvy krycí srsti či podsady v těchto místech, jiná barva očí, silné promíšení barvy kresby bílými chlupy, skvrna jiné barvy, než je posuzovaný barevný ráz, bílá skupina chlupů v jakémkoliv kresebném znaku mimo skvrnu boční kresby, pírko a oblasti u kořene učí, bílá skupina chlupů na rozštěpu horního pysku anebo zcela bílý rozštěp horního pysku, bílá skvrna v horní polovině uší. Obecné nepřípustné vady barvy kresby, podsady v těchto místech a barvy očí vycházejí ze standardu konkrétní základní barvy (vždy výluka). 2 či více pigmentovaných drápů, pro tříbarevné rázy dále platí: zastoupení pouze jediné barvy na jedné straně boční kresby (vždy neklasifikován).

Pozice 7.

Viz Všeobecná část.

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

 

Komentář ke změnám v novém standardu ČS

Uznané barevné rázy:

Nově je možné chovat, vystavovat a registrovat odchovy od všech barevných rázů vedených mezi uznanými. Tato změna vychází z koncepce nového vzorníku, nikoliv z požadavku klubu.

I když se v minulosti občas jako rarita vyskytl ČS i v jiném než uznaném rázu, např. ČS marburský, není známa cílená snaha některého chovatele či skupiny chovatelů o šlechtění nového rázu k původně uznaným jedenácti barevným rázům. Vzhledem k tomu, že mnohé z těchto barevných rázů jsou chované jen jedním, či dvěma chovateli, bylo by pro plemeno prospěšnější, kdyby se případní noví chovatelé - šlechtitelé zaměřili na udržení rázů stávajících než na tvorbu nových.

Původně uznanými rázy jsou:

AA BB CC DD gg Kk 

černý (ČS č)

AA BB CC dd gg Kk

modrý (ČS m)

AA BB cc DD gg Kk

havanovitý (ČS hav)

AA bb CC DD GG Kk (yy)

 žlutý (ČS ž)

AA bb CC DD gg Kk 

madagaskarový, (ČS mad)

AA BB CC DD GG Kk 

divoce zbarvený (ČS div)

AA BeB CC DD GG Kk

železitý (ČS žel)

AA bb CC dd gg Kk

želvovinový - isabella (ČS želv)

achiachi BB CC DD GG Kk

činčilový (ČS či)

AA bjbj CC DD gg Kk

černožlutý (ČS čž)

AA bjbj CC dd gg Kk

modrožlutý (ČS mž)

 

Pozice 1. - Hmotnost

Z požadavku klubu byla mírně zvýšena minimální hmotnost pro získání plného počtu 10 bodů. Nyní je hmotnostní rozpětí pro plný bodový zisk 3,40 – 4,00 Kg. Cílem je zmenšit rozpětí mezi minimální a maximální standardní hmotností a zároveň z plného bodového hodnocení eliminovat zvířata, která se dříve nacházela na spodní hmotnostní hranici. V návaznosti na tuto změnu byla upravena i tabulka průměrných měsíčních přírůstků hmotnosti. Zde je kladen důraz na rychlý růst, zejména v prvních několika měsících života králíků.

Pozice 3. - Typ

Vedle precizně popsaného plemenného typu je zmíněna ideální délka uší v rozmezí 10,0 – 11,0 cm. Oproti původnímu standardu, ve kterém bylo uvedeno 10,5 – 11,0 cm jde spíše o drobnou, ale pozitivní úpravu. Krátké ucho plemenu sluší a je jedním z určujících znaků jeho typu. Beze změn zůstala minimální a maximální přípustná délka ucha.

Novinkou je měření a zapisování délky uší do oceňovacího lístku na výstavách všech stupňů. Každé plemeno se bez ohledu na barevný ráz musí vyznačovat jednotným typem. Šlechtitelská a selekční práce čeká zejména chovatele černožlutých a modrožlutých strakáčů. Tyto barevné rázy mívají často uši delší než 11 cm.