Jdi na obsah Jdi na menu

Čeští strakáči na CV v Lysé nad Labem

8. 12. 2021

img_20211119_170328.jpg

 

 

 

 

 

 

 

 

 

V pátek 19. 11. 2021 jsem měl možnost navštívit CV Chovatel v Lysé nad Labem. Moje první kroky zamířily do expozice králíků českých strakáčů. V následujících řádcích bych se s vámi rád podělil o své dojmy a postřehy.

Na úvod trochu statistiky. Celkem bylo vystaveno 53 ČS v 6 barevných rázech. Expozice byla řazena poměrně neobvykle, zahajoval jí 1 prodejný divoce zbarvený samec př. Dariuse. Následovalo celkem 38 strakáčů v černém barevném rázu, z tohoto počtu bylo 15 králíků nabídnuto jako prodejných. ČS černé vystavili př. Cihla, Ing. Kratochvíl CSc., Hanisch, Radosta, Hošna, Lachký, Šrámek, Smetana, Hovorka, Mošna a Pevný. Králíky jsem neviděl na stole při posuzování, ani je neměl v ruce, takže hodnotím jen dojem, kterým na mě působili v klecích. Z předvedených králíků mě zaujal samec v kleci č. 906 př. Šrámka. Ten se vyznačoval výborným typem.

img_20211119_170727.jpg

Dále mě zaujaly dvě samičky př. Kratochvíla, které měly krásné utvářené hlavy. Na černé strakáče navazovala kolekce ČS havanovitých. Tuto vystavil př. Pavel Manžel, žádný z králíků nebyl prodejný. Z této kolekce mě upoutal temperamentní samec v kleci č. 921. Přesto, že byl ohodnocen výlukou (lehké spojení skráňové skvrny s očním kroužkem), zasloužil si tento samec pozornost právě pro výborný typ, kterým se prezentoval. Takových králíků není mnoho ani mezi nejrozšířenějšími černými.img_20211119_165708.jpg

Žluté strakáče v počtu 5 kusů, vystavili ve čtyřčlenné neprodejné kolekci př. Hovorka a prodejného jednotlivce př. Darius. Z kolekce př. Hovorky zaujal typický samec v kleci č. 924 s hezkým postojem a krátkým, silným, otevřeným uchem.

img_20211119_170131.jpg

Ukázku jednoho neprodejného ČS v raritním durynském zbarvení prezentoval př. Černý. Následovala do expozice ČS nelogicky vložená kolekce jinak velmi kvalitních Tříbarevných strakáčů. Expozice ČS tak končila čtyřmi vystavenými kusy modrých strakáčů. Dva neprodejné samce vystavil př. Černý, dva samce (z toho jednoho prodejného), vystavil př. Peták.

Jako celek mohla být expozice zastoupena větším počtem zvířat. Snad se projevilo to, že chovatelé „klubaři“ počítali ve větším počtu se svojí účastí na speciálce na Moravii v Brně (která byla později kvůli proticovidovým opatřením zrušena). Svůj díl na celkově nízkém počtu vystavených ČS mohl mít strach vystavovatelů z covid-19, těžko říct. Zklamala mě i nízká návštěvnost. Nepamatuji si, že bych hodinu po zahájení (a vlastně po celý výstavní den) na takto velké výstavě chodil mezi poloprázdnými až prázdnými uličkami. Toto se ale týkalo všech odborností – králíků, holubů, drůbeže. Snad to bylo tím, že byl pátek, všední den…

Vedle kresby, která je pro většinu chovatelů jasným identifikátorem ČS se potvrdilo, že neméně důležitou pozicí, která dělá strakáče Českým strakáčem, je typ. Když vidíte ČS výborného v typu, srdíčko se na něj jen směje. Pak jste takovému králíkovi ochotni i nějakou tu drobnou vadu kresby odpustit.

Potěšil mě i fakt, že vystavovatelé nabídli hned 18 ČS na prodej případným zájemcům. A králíci se vesele prodávali. Hodinu a půl po otevření výstavy bylo dobře přes polovinu prodejných zvířat pryč. Co mě naopak vůbec netěší, je cena, za kterou byli ČS nabízeni. Hned 17 z 18 prodejných strakáčů bylo nabízeno za katalogovou cenu v rozmezí 528 – 660 Kč. Toto je konečná cena v katalogu, zahrnující 10% provizi pro výstavní pokladnu. Vystavovatelé tedy na výstavu hlásili králíky v cenovém rozmezí 480 – 600 Kč. Za každého vystaveného králíka musí dále vystavovatel zaplatit 80 Kč klecné. Výsledkem je, že za 17 prodejných českých strakáčů dostali jejich majitelé v rozmezí od 400 Kč do 520 Kč. Tím nekritizuji výstaviště, výstavní podmínky jsou jasně dané a srozumitelné. Někteří, vlastně většina vystavovatelů – prodejců, takovou cenou akorát dává najevo, že si neváží své práce, času, chovatelského úsilí. Každého věc. To, co mě na takových cenách vadí, je, že chovatelé tak degradují samotné plemeno. Vždyť kolik takových králíků, aby mohli jít na výstavu a na ní obstát, za rok odchováte? Opravdu pro vás má výsledek celoročního chovatelského snažení stejnou hodnotu, která je ekvivalentem čtyř krabiček cigaret? Chápu, že mnohým chovatelům, byť se mnou budou souhlasit, nemusí být příjemné „jít proti proudu“ a zažitým cenovým zvyklostem. Proto chci tímto poděkovat př. Šrámkovi, který svého prodejného samce v kleci č. 907, oceněného 94 body, nabídl jako prodejného za katalogovou cenu 1100 Kč. Když jsem si po necelých dvou hodinách od zahájení výstavy všiml v katalogu cenovky, byla tato klec již prázdná. Kéž by více vystavovatelů umělo docenit hodnotu našeho krásného českého strakáče.

img_20211119_124835.jpg

Lukáš Záhlava