Jdi na obsah Jdi na menu

Speciální výstava slovenského klubu NoS a ČS Terchová

15. 11. 2017

Již po několikáté byl náš klub pozván na speciální výstavu našich přátel - slovenského klubu chovatelů Německých obrovitých strakáčů a Českých strakáčů . Výstava se konala v pěkném protředí campingu Belá - Nižné Kamence. Setkali se zde tři chovatelské kluby – klub chovatelů ČS česká republika , klub chovatelů NoS z české republiky a pořádající slovenský klub NoS a ČS.

Ve čtvrtek probíhalo stavění klecí a ubytování zvířat. Z našeho klubu obeslali výstavu pouze tři chovatelé – Ladislav Vokolek přivezl dva ČSč a dva Čsm. Alice Vokolkková přivezla jednoho Čsž . Lukáš Záhlava přivezl čtyřčlennou kolekci ČSčž . Naše zvířata jsme ubytovali po příjezdu v pozdních večerních hodinách dle perfektně připraveného seznamu , na kterém si každý mohl najít číslo klece . Se seznamem byl také vyvěšen rozpis jednotlivých zodpovědností organizátorů . Hned od začátku bylo jasné, kdo se o co stará a celá výstava šlapala jako hodinky.

V pátek ráno přijela většina chovatelů se zvířaty a od 10 hodin probíhalo posuzování . Posuzovalo celkem 6 posuzovatelů - čtyři slovenští  – D. Rada, Š.Forberger,G. Rácz ,M.Hudák a 2 čeští – Josef Nykl a Vladimír Andrlík, který navíc obeslal výstavu i třetím – nejmenším  strakáčem  - kolekce 4 Zstr havana.

Na výstavu bylo přihlášeno  273 zvířat . Dodáno bylo 271 zvířat v tomto zastoupení : NoS celkem 215 zvířat - barva černá 170 x , barva  modrá 37 x , barva havana 4 x, barva madagaskar 4 x .

ČS celkem 51 zvířat - barva černá 20 x , barva modrá 15 x , barva havana 7 x , barva žlutá 1 x , barva černožlutá 4 x, tříbarevný 4 ks.

Zstr celkem 4 x – již zmiňovaná kolekce  havana př.Andrlíka.

Posuzování probíhalo v uzavřeném prostoru, kam byl zakázán vstup chovatelům, aby byla zajištěn klidný průběh hodnocení jednotlivých zvířat. Počasí nám přálo a tohoto krásného slunečného dne chovatelé využili k výletům po okolí, společnému posezení u něčeho dobrého a předávání zkušeností mezi sebou bez ohledu na „velikost“ chovaných zvířat nebo na národnost .

Po skončení posuzování a sepsání výsledků jsme byli přepraveni autobusem do místního kulturního domu, kde na nás čekalo pohoštění a kulturní program – hrála místní chlapecká folklorní skupina.

wp_20171020_19_51_25_pro.jpg

Hřebem večera bylo vyhlášení výsledků – všichni v napětí očekávali výsledky a  rozdání celkem 40  pohárů v jednotlivcích i kolekcích . Jednotlivé ceny zde vypisovat nebudu , bylo by to na dlouhé čtení…. Do kempu jsme se vrátili po desáté hodině večerní a někteří ještě pomáhali s tiskem katalogů do časných ranních hodin.

V sobotu ráno jsem se probudili do sychravého dne – pršelo,  a tak všichni návštěvníci byli rádi, že zvířata byla vystavena pod střechou.

Co říci na závěr – bylo to velice pěkné setkání s přáteli ze slovenska , kteří se o všechny velice pěkně postarali a měli vše perfektně zorganizované. Je opravdu velká  škoda, že náš klub obeslal výstavu pouze 9 zvířaty a přijelo pouze 5 členů klubu – z toho dva jako posuzovatelé , ačkoli máme téměř 90 členů klubu a naše spolupráce by zasloužila větší účast i vzhledem k tomu, že zde není prakticky žádná jazyková bariéra.

Po obědě již bylo možné vystavená zvířata odebrat a dát se na cestu domů …

Alice Vokolková